Stookadvies door Haardhout van den Akker

Het is belangrijk om de juiste soorten hout te stoken. Bij Haardhout van den Akker bent u verzekerd van goed brandhout. Maar wat houdt goed brandhout nu in?
Zorg ervoor dat u met schoon brandhout stookt. Dit brandhout mag geen verf-, teer- of andere vervuilende afvalresten bevatten. Dat is schadelijk voor het milieu. Het brandhout dat u stookt dient goed droog te zijn. De droogtijd van het brandhout kan variëren van 1 tot 3 jaar. Dit is afhankelijk van het soort hout en de opslaglocatie. Dat het brandhout droog is, is belangrijk voor uw kachel, het rookkanaal én het maximaal haalbare rendement van uw brandhout in combinatie met uw houtkachel, maar ook belangrijk voor uw woonomgeving. Nat hout geeft geen goede verbranding en erg veel rook. Op een slechte dag staat deze rook in de woonbuurt en kan de omgeving veel last ondervinden van uw houtkachel. Stook met de juiste mix voor uw houtkachel, HOUT CV of open haard en geniet maximaal van het rendement.

 

De Ideale Stookmix: Eik en Eshout    !! TIP van Van den Akker !!
Deze combinatie hout is de ideale mix om in de winter lekker te stoken. Als u de kachel goed vol gooit met een mix van Eik en Es dan heeft u er de hele avond geen omkijken meer naar. Het eikenhout gloeit lang na en geeft veel warmte over een langere tijd. Het Eshout warmt de kachel in een vlot tempo op en zorgt daardoor snel voor een warm huis. Deze stookmix heeft per kuub hout een hogere verbrandingswaarde dan het gemengde hout, maar een minder heftig vlammenspel.

 

Binnenlands Eiken
Dit hout is zeer geschikt om uw huis volledig mee te verwarmen. Eikenhout heeft een hoge verbrandingswaarde en geeft veel warmte per kuub hout.
Gemengd hout
50% eikenhout en 50% zachte houtsoorten: Geschikt om bijvoorbeeld iedere avond het huis natuurlijk te verwarmen en hierdoor de cv naar beneden te kunnen doen. Het voordeel van de 50/50 mix is dat u met de zachte houtsoorten snel veel warmte maakt. Hierdoor heeft u het huis snel op temperatuur. Vervolgens kunt u met een paar blokken eikenhout de rest van de avond lekker warm zitten.
De schoorsteenveger
Als u al een tijdje met een houtkachel, open haard of allesbrander stookt, dan weet u dat de schoorsteenveger een belangrijk onderdeel van het stookseizoen is. De schoorsteenveger zorgt voor een schoon rookkanaal. De eerste weken, nadat u de kachel heeft aangestoken, kan er nog veel ‘rommel’ als bladeren, takjes en oud roet in de pijp aanwezig zijn. De schoorsteenveger zorgt ervoor dat de kans op een schoorsteenbrand geminimaliseerd wordt. Ook kan de schoorsteenveger een inspectie aan de pijp doen om de kwaliteit te controleren. TIP: Ga er niet standaard vanuit dat de schoorsteenveger ú belt, maak zelf de afspraak.

 

De (brand)verzekering
De meeste brandverzekeringen stellen geen specifieke eisen aan de kachel of het rookkanaal. Wel gaan de verzekeringen er van uit dat u degelijke materialen gebruikt,  zorgvuldig handelt en regelmatig de schoorsteen laat vegen. Bewaar daarom altijd een bewijs van betaling aan de schoorsteenveger. Onzorgvuldig handelen kan problemen veroorzaken bij eventuele schadeafhandeling. Soms kan een verzekering specifieke eisen stellen, zoals het aanbrengen van een vonkenvanger op de schoorsteen bij een rieten dak.

 

Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft.